Friday, 22 March 2013

Makna Senyuman

Assalamualaikum...

"Titiskan airmata mu kepada ALLAH yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang..Jangan bersedih lagi..Jika merasa sendiri pasti ada ALLAH disisi.."

Tadi ada seorang sahabat cakap pada saya yang saya ni seorang yang sangat kuat sebab mampu senyum dan buat orang ketawa sedangkan hati saya pedih terluka... saya hanya mampu suka dan berlalu tanpa jawapan... Serius! saya tak tahu nak balas dengan kata2 yang bagaimana... ok lah... jom kita sama2 memerhati!

Hakikat sebenar disebalik sebuah senyuman ialah terselit satu kelukaan... tersembunyinya sebuah tangisan di balik gelak ketawa... Saya tak perlu nak tunjuk pada semua orang betapa pedih, perit, terluka, kecewa dan semua perasaan dalaman saya pada mereka... untuk apa? untuk simpati dan kelihatan seorang yang lemah dan tidak ada iman? supaya ternampak seorang yang tak menerima qada' dan qadar illahi? itu bukan saya........ Saya bukan hamba-Nya yang baik dan sempurna, kadang-kadang air mata ini akan menitis tanpa mampu disekat lagi... tanpa sedar saya menyebut namanya... merintih tentang nasib.. bertanya kesilapan dan di mana punca... SAYA HAMBA BIASA! xlari dari sifat ingin tahu, sifat menyalahkan sesuatu... saya tak boleh menafikan betapa saya terseksa dengan perpisahan ini!

Tetapi, Alhamdulillah saya dikurniakan pemikiran dan sifat sebegini.. sifat yang selama ini saya rasakan satu kelemahan buat saya tapi hakikat itulah anugerah Allah buat saya... iaitu KESABARAN! Setiap kali saya diduga saya akan terus berpesan pada hati untuk bersabar... bersabar... dan terus bersabar... Allah duga saya kerana Allah sayang saya... Tentu ada hikmah untuk saya dan dia kan? Saya akan terus mendidik fikiran saya untuk tenang dah positif.. pecaya tak saya akan selalu ingatkan fikiran saya dengan kata2? bila saya rasa keseorangan saya akan cakap 'dalam kubur nanti ko akan keseorangan jugak, gelap n sempit lagi' bila saya rindu saya pujuk hati dgn kata 'mesti abang tengah rindu sayang jugak kan? sayang tahu....' setiap kali rasa dikhianati akan terucap 'Biarlah... Allah itu ada' hehehe... cubalah! in shaa Allah korang akan terus positif.... 

Dalam apa - apa situasi pecaya atau tidak senyuman mampu merubah segalanya...

[ jom kita layan beberapa kata pujangga hehehe...]


Tetap TERTAWA walau sebenarnya aku ingin MENANGIS..
Tetap TERSENYUM walau sebenarnya aku KECEWA..
Tetap KUAT walau sebenarnya aku sudah TAK SANGGUP lagi..
Tetap SEMANGAT walau aku TERTEKAN oleh masalah..
Dan yang terpenting tetap SABAR dan 
memandang segalanya dgn POSITIF walau sebenar nya hatiku LEMAH
Ya ALLAH,semoga Engkau peliharalah HATI ku ini.Aminn. ~


~copy n paste~ 

SIAPAKAH WANITA CANTIK ITU ?
  • Dia melukis kekuatan melalui masalah . 
  • Dia tersenyum saat tertekan .
  • Dia tertawa saat hati sedang menangis .
  • Dia tabah saat dihina . 
  • Dia mempersona kerana memaafkan . 
  • Dia mengasihi tanpa balasan . 
  • Dan Dia bertambah kuat dalam doa dan pengharapan Ilahi . 
 ~> Jadilah wanita cantik itu <~

 ~copy n paste~

No comments:

Post a Comment